Εκδηλώσεις
ΠΥΘΙΑ: DELPHINE21 (Παγκόσμια πρεμιέρα)
Ενημέρωση: 24-04-2016 17:11
Έναρξη: 20-07-2016 21:00



Ημερομηνία: 20 Ιουλίου 2016

Μέρος: Δελφοί

Ώρα: 21:00

Είσοδος δωρεάν

 

------------

 

ΠΥΘΙΑ: DELPHINE21 

Για solo vocalist / performer, live Max/MSP, multi-channel immersive diffusion και Bodycoder System©

Διάρκεια (κατά προσέγγιση): 35 λεπτά

 

 

Το ΠΥΘΙΑ: DELHINE 21 παρουσιάζει μια ζωντανή διαμεσολάβηση, μεταφέροντας την αίσθηση της αρχαίας πρακτικής των ιερειών του Δελφικού Μαντείου στον 21ο αιώνα. Aναπλάθει και αποκαλύπτει τη σημασία της πρακτικής αυτής για τη σύγχρονη επιτέλεση (performance).

Μέσω της χρήσης της νέας τεχνολογίας του (Bodycoder System©), η φωνή της ερμηνεύτριας υπόκειται σε ψηφιακή και χειρονομιακή επεξεργασία από τον χειριστή του Συστήματος, δημιουργώντας ασυνήθιστα ηχητικά τοπία και εκτεταμένα φωνητικά δημιουργήματα, που ανακαλούν ένα βαθιά ηχητικό σύμπαν, που περνά από το ανθρώπινο στο ψηφιακό, από το πραγματικό στο μυθικό, από το εικονιστικό στο αφηρημένο.

Το σκηνικό αφήγημα παρουσιάζει την κατάσταση της ερμηνεύτριας / Πυθίας ως διάμεσο υποκείμενο (medium), διαμεσολαβήτρια, ηθική αυτουργό, σκεύος και καταγραφέα των δικών της μεταλλάξεων.

Έμφυλες φωνητικές καταγραφές ανατρέπονται εσκεμμένα και αποδομούνται, εκτεταμένες φωνητικές τεχνικές και εθνοτικοί τρόποι εκφοράς του λόγου (κραυγές, οιμωγές, επιφωνήματα κ.λπ.) προσφέρουν ασυνήθιστες ακουστικές αντηχήσεις, που περιελίσσονται σε νέες ακουστικές και φυσικές διαδρομές, γεμάτες από ρέουσες ηχητικές πολλαπλότητες, αποδομημένες ηχητικές οντότητες, εφήμερους χαρακτήρες, χορικούς σχολιαστές, θηρία και μυθική ψηφιακή πανίδα και χλωρίδα.

Η επιτέλεση ακολουθεί μια οιονεί τελετουργική δομή, αντλώντας έμπνευση από τις προφητικές εκστάσεις της Κασσάνδρας, όπως περιγράφονται από τον Αισχύλο στον «Αγαμέμνονα», αρχίζοντας με μια επίκληση προς τον Θεό Απόλλωνα, στο λαμπερό φως και τη φωτιά.

 

[Η παραγωγή του έργου γίνεται με την ευγενική υποστήριξη της Αναστασίας Γεωργάκη, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ]

 

 

Οι δημιουργοί:

 

Ο Δρ. MARK BOKOWIEC (συνθέτης / πανεπιστημιακός) και η Δρ. Julie WILSON - BOKOWIEC (performer / vocalist / πανεπιστημιακή ερευνήτρια) είναι βραβευμένοι καλλιτέχνες με διεθνή φήμη ως καινοτόμοι δημιουργοί στον τομέα της ζωντανής χειρονομιακής διάδρασης.

Θεωρούνται καταξιωμένοι στον τομέα των ζωντανών διαδραστικών παραστάσεων με χειρονομιακές εφαρμογές και στη διαχείριση της φωνής και της επεξεργασίας του ήχου με το Σύστημα Bodycoder©.

Το έργο τους φιλοξενείται συχνά σε διεθνή φεστιβάλ τεχνών και έχει υποστηριχθεί από το Βρετανικό Συμβούλιο, το Κέντρο Τεχνών Banff του Καναδά, και το Συμβούλιο Τεχνών της Αγγλίας.

Τους έχουν αναθέσει να δημιουργήσουν έργα μεταξύ άλλων, το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, το Wellcome Trust (LSM), οι Wakefield City Art Galleries, και έχουν επίσης δημιουργήσει έργα κατά τη διάρκεια φιλοξενίας τους (residency) στο Κέντρο Τεχνών Banff (Καναδάς), στο STEIM (Άμστερνταμ), στο Confederation Centre for the Arts (Καναδάς), στο Θέατρο Traffo (Βουδαπέστη), στο Dartington College of Arts (Ηνωμένο Βασίλειο).

Ο Mark έχει γράψει διαδραστικά έργα για σολίστες στο τρομπόνι και άλλα πνευστά όργανα, και ένα μεγάλο αριθμό ηλεκτροακουστικών συνθέσεων.

Το έργο του «Αmera» ήταν μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων για το σημαντικό βραβείο σύνθεσης Arts Electroniques des Concours Internationaux de Bourges.

Η Julie Wilson - Bokowiec είναι μια καταξιωμένη performer και μουσικός.

Έχει συνεργαστεί με αυθεντίες όπως με τη Lindsey Kemp, τον αυστριακό καλλιτέχνη Hermann Nitsch και τον Genesis P-Orridge μεταξύ άλλων.

Έχει δημιουργήσει πρωτότυπα έργα για την όπερα και το μουσικό θέατρο και έχει γράψει και υλοποιήσει μια σειρά από βραβευμένα θεατρικά έργα.

Ο Mark Bokowiec διευθύνει τα στούντιο Ηλεκτρο-ακουστικής Μουσικής και το νέο Διαδραστικό Ερευνητικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Huddersfield, όπου διδάσκει επίσης διαδραστικές επιτελέσεις, interface και σχεδιασμό και σύνθεση συστημάτων.

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Huddersfield βραβεύτηκε πρόσφατα με το Επετειακό Βραβείο της Βασίλισσας (Queen’s Anniversary Prize) για την «ηγετική, σε παγκόσμιο επίπεδο, προσπάθειά του προώθησης, παραγωγής και παρουσίασης της σύγχρονης μουσικής σε ένα διεθνές ακροατήριο».

Η Julie Wilson-Bokowiec είναι σήμερα επισκέπτης ερευνήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Huddersfield.

 

 

The Bodycoder System©

 

Το προτεινόμενο έργο αξιοποιεί το Σύστημα Bodycoder©, η πρώτη γενιά του οποίου αναπτύχθηκε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες το 1995.

Το Bodycoder© διαθέτει μια σειρά αισθητήρων που φοριούνται στο σώμα ενός ερμηνευτή, ο οποίος, καθώς κινείται, στέλνει τα δεδομένα που παράγονται από την κίνησή του σε ένα Max / MSP αποδέκτη.

Τα δεδομένα της κίνησης αποθηκεύονται μετασχηματιζόμενα σε ηχητικά σήματα, τα οποία με την κατάλληλη επεξεργασία, μέσω του BodyCoder©, μετατρέπονται σε ηχητικά αρχεία. Αυτή τη διαδικασία την ονομάζουμε: Kinaesonics.

Το σύστημα Bodycoder© παρέχει επίσης στον ερμηνευτή τον χειρονομιακό έλεγχο, σε πραγματικό χρόνο, του ήχου πολλαπλών καναλιών, και η ίδια διαδικασία επεξεργασίας των δεδομένων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραχθεί οπτικοακουστικό υλικό.

Το Bodycoder© εξαρχής αντιμετωπίστηκε ως ένα Σύστημα και όχι ως ένα όργανο.

Το σύστημα αποτελείται από hardware, software (εντός και εκτός του σώματος) διεπαφές, δυνατότητα διάχυσης εικόνας και ήχου, αλλά και από την ανθρώπινη παρουσία: την απτή και αισθησιακή σχέση και τη μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των καλλιτεχνών —πάντα σε σχέση με το χρόνο και το χώρους στους οποίους εργάζονται.

Στην παράσταση, το έργο αντιδρά και είναι ευαίσθητο στην παρουσία του κοινού μπροστά στο οποίο παρουσιάζεται και το οποίο κοινό, επειδή είναι μέρος του περιβάλλοντος της παράστασης, εμπλέκεται στο πλαίσιο της σχέσης / διάλογου / αλληλεπίδρασης.

Η εργασία μας με το Σύστημα Bodycoder© είναι σταθερά μια αντίδραση, μια σχέση και ένα ταίριασμα με το τεχνο-φυσικό περιβάλλον.

Θεωρούμε ότι το έργο μας είναι Κυβερνητικό (cybernetic), με την ευρύτερη έννοια του όρου.

Η δουλειά μας αντανακλά και υποδηλώνει τη λειτουργία της ύπαρξης μέσα στο συγκεκριμένο δικό μας τεχνο-οικολογικό περιβάλλον.

 

www.juliebokowiec.com

www.bodycoder.com

 



← Επιστροφή