Eκθέσεις

ΑΛΟΓΟ, ΕΛΛΟΓΟ, ΠΑΡΑΔΟΞΟ
Ενημέρωση: 15-06-2016 23:40
Έναρξη: 16-07-2016



Πέτρος Πετρίδης: «Άτιτλο», 90x60, μεικτή τεχνική, 2016

 

ΑΛΟΓΟ, ΕΛΛΟΓΟ, ΠΑΡΑΔΟΞΟ (Εικαστική έκθεση)

16-24 Ιουλίου 2016

Δελφοί

 

Το Εργαστήριο Εκκλησιαστικών Τεχνών και το 3ο Εργαστήριο Ζωγραφικής της Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με καθηγητές τον Δημοσθένη Αβραμίδη και Χάρη Κοντοσφύρη παρουσιάζουν την έκθεση «Άλογο, Έλλογο, Παράλογο», στο πλαίσιο της 10ης ANIMART 2016

Με αφορμή την εικόνα του Αγίου Γεωργίου, όπου στη Βυζαντινή εικονογραφία παρουσιάζονται μαζί τα τρία στοιχεία του μύθου: άλογο, έλλογο και παράδοξο, οι φοιτητές δημιούργησαν έργα με τη δική τους σύγχρονη οπτική.

Ο Άγιος Γεώργιος (έλλογο) είναι αυτός που σώζει την κόρη από τον δράκο (παράδοξο). Το άλογο-ίππος βοηθάει στην ηρωική πράξη. Δεν συναντάμε μόνο στη Βυζαντινή απεικόνιση το άλογο, το έλλογο και το παράδοξο. Από την αρχαιότητα ακόμη ο δράκος ήταν αυτός που ταυτιζόταν με την έννοια του κακού. Ο ίππος με τον ιππέα είναι συνδεδεμένα μαζί. Ένας ήρωας έχει πάντα το ηρωικό άτι του, που μαζί διαπράττουν τα ανδραγαθήματα. Ο ήρωας ή ο Θεός φέρνουν τη λύτρωση στους ανθρώπους από το κακό. Ο φόνος του πύθωνα από τον Απόλλωνα στο μαντείο των Δελφών, η λύτρωση της Ανδρομέδας από τον Περσέα, όταν αυτός σκότωσε το κύτος, η λύτρωση της Ησιόνης από τον Ηρακλή, όταν και αυτός σκότωσε το κύτος ή κατά άλλους το τέρας, είναι μερικά από τα περιστατικά που γνωρίζουμε και μας παρουσιάζουν πώς ο ήρωας λυτρώνει από τον βέβαιο θάνατο την κόρη. Ακόμη ο δράκος παρουσιάζεται να φυλάει κάτι π.χ. μια πηγή και να ζητάει από τους κατοίκους της περιοχής να τρώει κάθε τόσο ένα κορίτσι για να τους δίνει νερό.

Από τη μυθολογία της αρχαίας Ελλάδας πέρασε στο Βυζάντιο και από εκεί στους νεότερους χρόνους.

Η Αγία Γραφή αναφέρει στην Αποκάλυψη ότι ο δράκος, ο όφις ο αρχαίος, ο καλούμενος διάβολος… διώκει τη γυναίκα «εκκλησία» η οποία καταφεύγει στην έρημο… Τον δράκοντα νικά ο ουράνιος στρατός με αρχηγό τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Στα λαϊκά μας παραμύθια αναφέρεται πολλές φορές ο δράκος, η πριγκιποπούλα και το πριγκιπόπουλο με το άσπρο άλογο κτλ. Στα δημοτικά μας τραγούδια συναντάμε παραλογές για Αγίους ή ήρωες, ανθρώπους και δράκοντες.

Η έκθεση μέσα από τη ζωγραφική και τις γλυπτικές εγκαταστάσεις ενεργοποιεί τον μαγευτικό χώρο του μύθου, του συμβολικού και της πραγματικότητας.

 

Αλληλεπίδραση έκθεσης: Χάρης Κοντοσφύρης

Συντονισμός: Μαρία Λαγού

Καλλιτέχνες: Κατερίνα Καρούλια, Μίνα Κουζούνη, Μαρία Λαγού, Χάρης Μαργαρίτης, Πέτρος Πετρίδης



← Επιστροφή