Δράσεις
ΜΑΝΤΙΔΑ ΔΑΦΝΗ
Ενημέρωση: 30-05-2016 23:02
Έναρξη: 20-07-2016 20:00



Ημερομηνία: 20 Ιουλίου 2016 (Πανσέληνος)
Μέρος: Δελφοί
Ώρα: 20:00
Είσοδος δωρεάν

 

Σύμφωνα με τον θρύλο που παραδίδει ο ιστορικός Φιλοστόργιος, το 362, ως απεσταλμένος του Αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη, ο Ορειβάσιος επισκέφθηκε το Μαντείο των Δελφών, που βρισκόταν πλέον λεηλατημένο από τους θησαυρούς του και σε άθλια κατάσταση, προσφέροντας τα δώρα και τις υπηρεσίες του Αυτοκράτορά του στον ναό και λαμβάνοντας σε ανταπόδοση μία από τις τελευταίες απαντήσεις από τη δελφική Πυθία, την εξής:

 

Εἴπατε τῷ βασιλεῖ, χαμαὶ πέσε δαίδαλος αὐλά,

οὐκέτι Φοῖβος ἔχει καλύβην, οὐ μάντιδα δάφνην,

οὐ παγὰν λαλέουσαν, ἀπέσβετο καὶ λάλον ὕδωρ.

 

Αυτή η φράση έχει χαρακτηρισθεί ως «ένα από τα λίγα κείμενα, της παγκόσμιας φιλολογίας, που ηχούν τόσο σπαρακτικά και σαν πένθιμο σήμαντρο σημαίνουν το τέλος ενός κόσμου». Ωστόσο, η γνησιότητά της έχει αμφισβητηθεί έντονα από σύγχρονους ιστορικούς. Μερικοί από αυτούς τη θεωρούν εφεύρημα ενός μονοθεϊστή συγγραφέα με σκοπό να δείξει τη ματαιότητα της πίστεως του Ιουλιανού στα μαντεία των ειδωλολατρών. Άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για παρεφθαρμένη μορφή κλήσεως για βοήθεια, διατυπωμένης με δόση υπερβολής, από ιερείς του Μαντείου ή τον ίδιο τον Ορειβάσιο, σε μορφή επιγράμματος.

https://el.wikipedia.org/wiki/Ορειβάσιος

 

------

 

Αιώνες μετά, 'Ελληνες ποιητές, πεζογράφοι, δοκιμιογράφοι και μεταφραστές συναντώνται στους Δελφούς για να αρθρώσουν τους... χρησμούς της Νέας Εποχής.

 

Συμμετέχουν (η λίστα είναι αλφαβητική και υπό διαμόρφωση)

 

Παπαδάκη Αθηνά

 

Παπαλεξάνδρου Αριστέα

 



← Επιστροφή