Δράσεις
Μαρία Παπαχαραλάμπους: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΟΥ "ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΑΣ"
Ενημέρωση: 09-06-2016 15:58
Έναρξη: 21-07-2016 21:00



Ημερομηνία: 21 Ιουλίου 2016
Μέρος: Δελφοί
Ώρα: 21:00
Είσοδος δωρεάν

 

Ο δρόμος της δικής μου "Ετεροτοπίας"

Παρουσίαση - Επιτέλεση: Μαρία Παπαχαραλάμπους

 

Επιμέλεια: Milena principle - "Made of Walking"

 

 

«Εάν οι πόρτες της αντίληψης άνοιγαν, τα πάντα θα φαίνονταν όπως είναι απεριόριστα» Γουίλιαμ Μπλέικ

 

Ο άνθρωπος αποτελεί μια «προ και μετά-τεχνολογική» οντότητα που παράγει ή αναπαράγει στον μοναδικό πραγματικό χρόνο, στο τώρα, τους δικούς του αλγόριθμους. Αυτοί διαμορφώνουν το δικό του matrix, το οποίο εκούσια ή ακούσια επιλέγει για να πορευτεί.

Μέσα από μια προσωπική αναζήτηση, στο δικό μου μονοπάτι της γνώσης, βρέθηκα μπροστά σε διάφορες απόψεις και εικασίες, μύθους και αλήθειες.

Μέσα από την επιθυμία μου να τα μοιραστώ, παρεμβαίνω δημιουργικά, θέτω ερωτήματα και προσφέρω έναυσμα για προβληματισμό και αμφισβήτηση, για μια οντολογική εξέλιξη της συνείδησης, μια αφύπνιση και επίγνωση της αληθινής υπόστασης μας. Καμβάς μου και τελικό έργο τέχνης, η ψυχή και ο νους του καθενός μας. Ζητούμενο να θυμηθούμε την Α-λήθεια και να ανακαλύψουμε μαζί ένα νέο ξεχασμένο ευ-ζην, Τέχνη και Ζωή ως ένα.

Να επαναξιολογήσει και να επαναπροσδιορίσει νέες κοινωνικές αξίες, να θέσει τα πράγματα σε μια καινούρια διάσταση και προοπτική για μια άλλη σχέση του Εγώ και του Εμείς. Όραμα μου η ανθρωπότητα να περπατήσει σε νέους χώρους πνεύματος ήθους και πράξης.

 

«Ολα αυτά είναι μια μεγάλη ουτοπία αλλά θέτω ένα ραντεβού». Jacques Derrida

 

 

 

Μαρία Παπαχαραλάμπους

Η Μαρία Παπαχαραλάμπους (Κύπρος), αποφοίτησε με άριστα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Faculdad de Bellas Artes, Universidad Complutence, στη Μαδρίτη και στο MIDE Museum, Universidad Castilla la Mancha, στην Κουένκα της Ισπανίας.

Σπούδασε παράλληλα φωνητική στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις και επιλέγηκε και εκπροσώπησε την Κύπρο σε διάφορες ευρωπαϊκές και διεθνείς συναντήσεις στους τομείς της ζωγραφικής, της φωτογραφίας, της χαρακτικής, της αρχιτεκτονικής σκηνογραφίας, της εγκατάστασης στο χώρο, της βιντεοτέχνης και ταινιών μικρού μήκους.

Διοργάνωσε αλλά και συμμετείχε σε Διεθνή συμπόσια, διημερίδες, συνέδρια και διαλέξεις. Πραγματοποίησε εικαστικές παρεμβάσεις, δρώμενα, online εργασίες, γεωπολιτική τέχνη, εκδόσεις και διεθνείς εργασίες.

Πραγματοποίησε θεατρικά έργα ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος.

Συνεργάζεται με τον καλλιτέχνη και επιστήμονα Αχιλλέα Κεντώνη και εμφανίζονται μαζί σαν "Binary Art Group". Δημιουργοί επίσης του Ιδρύματος ARTos στη Λευκωσία όπως και της ResArt -Happy places.

Σαν ερευνήτρια επικεντρώνεται στη φιλοσοφία και ψυχολογία, ενώνοντας τα με την τέχνη, δημιουργώντας κοινωνικό-καλλιτεχνικά και ακτιβιστικά έργα σαν κοινωνική γλυπτική.

Το 2011 δημιούργησε το κοινωνικό-καλλιτεχνικό κίνημα «Reflections-Αναστοχασμοί» και το «Common Reflections» με την Ευανθία Τσελίκα με καλλιτεχνική και ακτιβιστική δράση. 

Τα τελευταία χρόνια μελετά φιλοσοφία και παρακολουθεί πρόγραμμα σπουδών προπονητικής ζωής στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Έχει βραβευτεί για το έργο της σε διαφορετικούς τομείς της τέχνης.

 

http://www.maria-papacharalambous.net



← Επιστροφή