Δράσεις
Walis Johnson: THE RED LINE ARCHIVE
Ενημέρωση: 11-07-2016 15:23
Έναρξη: 19-07-2016 20:00



Ημερομηνία: 19 Ιουλίου 2016
Μέρος: Δελφοί
Ώρα: 20:00
Είσοδος δωρεάν

 

 

The Red Line Archive : ένα κινούμενο έργο δημόσιας τέχνης

Παρουσίαση: Walis Johnson

 

Εποπτεύεται από το Milena principle - "Made of Walking"

 

Το Red Line Archive είναι ένα κινούμενο έργο δημόσιας τέχνης που έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει συζητήσεις μεταξύ των κατοίκων του Brooklyn σχετικά με την ιστορία του χάρτη Red Line και του αντίκτυπού του στη ζωή μας σήμερα.

 

Το Redlining αναφέρεται στις διακρίσεις στην παροχή δανείων που δεν επέτρεπε στους εγχρώμους κατοίκους να παίρνουν δάνεια με υποθήκη για αγορά σπιτιού και επιχειρηματικά δάνεια στη Νέα Υόρκη και σε αστικές περιοχές σε όλες τις ΗΠΑ. Παρ' όλο που δίνονταν δύσκολα δάνεια σε εγχρώμους, οι μεσίτες χρησιμοποιούσαν το φόβο για να κάνουν τους λευκούς ιδιοκτήτες σπιτιών να πουλήσουν τις περιουσίες τους σε χαμηλές τιμές και να μετακινηθούν μαζικά σε νέα προάστια που δημιουργούνταν για αυτούς. Αυτό έγινε γνωστό ως «λευκή φυγή».

 

Περιοχές ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας στο Black Brooklyn όπως το Bedford-Stuyvesant, το Fort Greene και το Crown Heights – περιοχές που τώρα βρίσκονται στο κέντρο της αναβάθμισης έγιναν από τη μια μέρα στην άλλη από περιοχές που κατοικούσαν όλες οι φυλές, «γκέτο» των μαύρων. Οι περιοχές αυτές υποβαθμίστηκαν επειδή δεν είχαν πια παροχές από την τοπική αυτοδιοίκηση και ούτε οικονομική ανάπτυξη.

 

Το Redlining δεν περιοριζόταν στις περιοχές των Αφρο-Αμερικανών, περιλάμβαναν και περιοχές όπως το Greenpoint, το Williamsburg και το Dumbo.

 

Το Archive έχει κατασκευαστεί από ελαφρύ κόντρα-πλακέ και ρόδες και μεταφέρεται από τοποθεσία σε τοποθεσία πάνω στους δρόμους της πόλης.

 

Περιλαμβάνει προσωπικά πράγματα από μέλη της οικογένειας της καλλιτέχνιδος κυρίως χάρτες και γράμματα και αναμνηστικά που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια τεσσάρων περιπάτων μέσα και γύρω από τις redlined γειτονιές.

 

Περιλαμβάνονται επίσης κομμάτια από συνεντεύξεις που έγιναν το φθινόπωρο του 2015, ένα απόσπασμα βίντεο σχετικά με το redlining από τη σειρά του PBS «Race the Power of an Illusion: The House that Race Built» και έναν έντυπο κατάλογο.

 

 

Walis Johnson

Η Walis Johnson (Νέα Υόρκη), μεγάλωσε στο Clinton Hill του Brooklyn.Είναι σκηνοθέτης πειραματικών ταινιών, καθηγήτρια και ερευνήτρια. Η δουλειά της καταγράφει εμπειρίες του αστικού τοπίου μέσω της προφορικής ιστορίας, ταινιών-δοκιμίων , ήχου, παραστάσεων (πρακτικών βαδίσματος) και σύντομων διηγήσεων.  Η Walis ενδιαφέρεται κυρίως για τη διασταύρωση του ντοκιμαντέρ και της παράστασης. Διδάσκει στο  Parsons - New School και τώρα δημιουργεί ένα έργο βαδίσματος στο Brooklyn για να αποκαλύψει τις ιστορικές ρίζες της αναβάθμισης στη γειτονιά-είναι πολύ ικανή περιπατητής και μέλος του Walk Exchange στη Νέα Υόρκη.

http://www.redlinearchive.net/

https://www.facebook.com/WalkExchange/posts/819440544822106

 



← Επιστροφή