Επιμορφωτής: The Milena Principle
Τόπος: Δελφοί
Ημερομηνίες: 17-23 Ιουλίου 2016
Ώρες:
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10-15
MADE OF WALKING: LANDSCAPE - MINDSCAPE : θεώρηση, ανάγνωση και επεξεργασία του τοπίου
Ως πλοηγός, καθοδηγητής στο ANIMART το Μilena Principle οργανώνει ένα φόρουμ με μια σειρά από εργαστήρια σχετικά με περπάτημα με έμφαση στο διάλογο μεταξύ των τεχνών, της φιλολογία και των νέων τεχνολογιών, προσκαλώντας σπουδαστές, (νέους) καλλιτέχνες, συγγραφείς, περιπατητές, περφόρμερ, μουσικούς και συνθέτες σχεδιαστές ήχων, καλλιτέχνες νέων τεχνολογιών, προγραμματιστές, δασκάλους, ειδικούς και επιστήμονες διαφόρων επιστημονικών πεδίων να ανταλλάξουν εμπειρίες και να εξερευνήσουν μαζί θέματα που έχουν σχέση με την οικολογία, την επιστήμη, την κοινωνία και τη συναίσθηση.
Μέρος 1
Βλέποντας το τοπίο
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ/ “Flyways” ροή-πέταγμα, περπάτημα και ήχος εμπνευσμένος από διαδρομές και ίχνη…
Το Flyways πολώνει τις αισθητικές και επιστημονικές σημασίες σχετικά με τα σχήματα που δημιουργούνται από τις λιβελούλες μεταξύ νερού, γης και ουρανού. Το Flyways είναι ένα καλλιτεχνικό έργο που δημιούργησε ο Βέλγος καλλιτέχνης Stefaan van Biesen και το επεξεργάστηκε ιδεολογικά και καλλιτεχνικά με τον Geert Vermeire και την Simona Vermeire.
Εξερευνούμε τη σχέση μεταξύ σώματος-περπατήματος/κίνησης και εξωτερικών χώρων/συναίσθησης κάνοντας συλλογικούς περιπάτους, καταγράφοντας τις κινήσεις-διαδρομές και παράγοντας καινούρια τοπία χρησιμοποιώντας το σώμα: μέσω γραφής, σχεδίου, καταγραφής ήχων, σύνθεσης και χρήσης εντοπιστικών μέσων, εργαλείων για τη δημιουργία ενός περιπάτου ψηφιακού ήχου.
Flyways- περιπατητική επιστήμη και βιογεωμετρία / Μια θεωρητική εισαγωγή που συνδέει τα αιθέρια μονοπάτια της λιβελούλας και τα ανθρώπινα μονοπάτια, αποτυπώνοντας το τοπίο με ποιητικά βήματα πάνω στο περπάτημα (και οι αρχές της περιπατητικής επιστήμης) ως οικολογική και καλλιτεχνική πρόταση. Τοποθετούμε την περιπατητική επιστήμη μέσα σε ένα σύγχρονο θεωρητικό πλαίσιο αλλά αντικατοπτρίζει συγχρόνως και έναν ανατολικότροπο τρόπο ύπαρξης, δημιουργώντας μια γέφυρα μεταξύ επιστήμης και παραδοσιακών μονοπατιών σκέψης όλου του κόσμου, προτείνοντας συγχρόνως μια διεργασία του θέματος σε όλη την αισθητική και κοινωνική προσέγγιση των ιχνών, των σχημάτων, της κίνησης και των διαδρομών στο χώρο.
Ακολουθείται από πρακτική:
1) Συλλογικούς περιπάτους
2) Εξόδους στο ύπαιθρο για την καταγραφή χώρων, του σώματος και των κινήσεών του.
3) Δημιουργία μετά-αφήγησης περιπάτων μέσω γραφής-σχεδιασμού, κίνησης και εγχάραξης βαδίσματος.
4) Επεξεργασία ήχων/ σύνθεση ηχοτοπίων.
5) Σχεδιασμός διαδρομών περπατήματος, φόρτωση περιεχομένου σε ένα χάρτη και δημιουργία ενός περιπάτου ψηφιακού ήχου χρησιμοποιώντας SonicPlanet editor και player apps.
Μέρος 2
Διαβάζοντας το τοπίο
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ/ Ενορατική φιλολογία
Μέσα σε ένα θεωρητικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί μέσα στην διεπιστημονική πλατφόρμα SinfoSaramago http://www.themilena.com/sinfosaramago.ht που προσφεύγει στη συγκριτική φιλολογία και ιδιαίτερα στις πολιτιστικές σπουδές, για να συμπεριλάβει την πρόσφατη αντίληψη σχετικά με την παγκόσμια εξέλιξη. Τονίζοντας τον «ενορατικό» χαρακτήρα των κειμένων φαντασίας, εξερευνούμε τη βαθιά κατανόηση του σύγχρονου τρόπου ζωής μας, προβάλλοντας τα φανταστικά μέσα ως προσαρμογή του μυαλού στις καινούριες εξελικτικές προκλήσεις.
Διαβάζοντας τα φυτά/εξερευνώντας το οραματικό δυναμικό κειμένων, ξεκινώντας από τον Αμερικανό συγγραφέα Henry David Thoreau σχετικά με τον θεμελιώδη ρόλο των φυτών στη φιλολογία, μέσα σε μια νέα οικολογική αντίληψη και αυτό-βιωσιμότητα. Η προσέγγισή μας βασίζεται στην προοπτική της οικοκριτικής σε ένα μονοπάτι που αναφέρεται στο «βιοσοφική» στροφή (Sloterdijk)
Αναφορά: B1
Χλωροφιλία/η φυσική και σεξουαλική έλξη που αισθάνονται οι επιστήμονες για το φυσικό κόσμο και ιδιαίτερα για τα φυτά και τα δέντρα, ένας όρος που εισήχθη το 2004 από τον δημοσιογράφο Bob Hoss: Θα εστιάσουμε στο σεμινάριο αυτό σε χλωροφιλικές διηγήσεις και στην καλλιτεχνική ερμηνεία της Χλωροφιλίας: βιοποικιλότητα που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον καλλιτέχνη Stefaan van Biesen και την επεξεργάστηκε εννοιολογικά και καλλιτεχνικά με τον Geert Vermeire και την Simona Vermeire.
Αναφορά: B2
Οι συναντήσεις περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
1) Παρουσίαση σχετικά με τον Thoreau και τις κριτικές Σπουδές Φυτών, Χλωροφιλία και Επιστήμη του Περιπάτου αναφερόμενη στις βόλτες σαν αισθητικούς και επιστημονικούς βοηθούς σε έναν φυτικό κόσμο.
2) Ομαδική ανάγνωση και συζήτηση πάνω σε φιλολογικά κείμενα.
4) Ομαδικοί περίπατοι.
4) Δημιουργία μιας μετά-διήγησης των περιπάτων.
5) Εισαγωγή στα εργαλεία ψηφιακής διήγησης και ομαδική δημιουργία ενός blog.
Μέρος 3
Επεξεργασία του τοπίου
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ/ Mobile περπάτημα
Πρακτική εξάσκηση και επιδείξεις που διερευνούν τις δυνατότητες των εντοπιστικών μέσων μέσω οnline πλατφορμών με δωρεάν και φιλικό προς το χρήστη επεξεργαστή και software και apps αναπαραγωγής, που επιτρέπουν τη δημιουργία και την εμπειρία διαδραστικών χαρτών ή/και περιπατητικού οπτικοακουστικού περιεχομένου για smartphone. Παρουσιάζονται διάφορες πλατφόρμες σε επιδείξεις και με πρακτική εξάσκηση, που εστιάζουν αντίστοιχα στην ειδική σχέση μεταξύ περπατήματος και μέσων: συμμετοχικές-συνεργατικές προσεγγίσεις, πολιτισμικός ακτιβισμός και η χρήση ποικίλου υλικού: ήχου, 3D ηχοτοπίου και πλούσιων μέσων.
Το noTours και το CGEOMAP: Το noTours είναι ένα open source software και δωρεάν web editor όπου μπορεί κανείς να δημιουργήσει και να απολαύσει ακουστικούς περιπάτους σε συσκευές android mobile. Επιτρέπει την ανταλλαγή περιπάτων και την ακρόαση μιγμάτων από φυσικούς ήχους και μαγνητοφωνήσεις κινούμενος στο χώρο. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ακουστικές περιηγήσεις, ανατρέπει την εμπειρία μιας περιήγησης προτρέποντάς μας να χαθούμε, και ακολουθώντας ένα μονοπάτι της αρεσκείας μας, να δημιουργήσουμε τις δικές μας διηγήσεις καθώς θα αποφασίζουμε ποιο θα είναι το επόμενό μας βήμα. Είναι ένα σχέδιο της escoitar.org, που διεγείρει τις διαδικασίες συνεργατικής και συμμετοχικής δημιουργίας, επιτρέποντας τόσο την δημιουργία παράλληλων πραγματικοτήτων όσο και την σύνδεση του πραγματικού χώρου με την συλλογική μνήμη των κατοίκων του. www.notours.org
Το CGEOMAP είναι ένα συμμετοχικό εργαλείο για την χωροποίηση πληροφοριών στο δημόσιο χώρο. Είναι ένα περιβάλλον open source με πολύ φιλικό front και editing interface. Είναι συγχρόνως web-app και συνεργατικός χάρτης, επιτρέποντας τη δημιουργία περιπατητικού οπτικοακουστικού υλικού από το smartphone. Είναι ένα έργο που διερευνά τη διασταύρωση των τεχνικών γεω-εντοπισμού οπτικοακουστικού υλικού, χωρικής διήγησης και πολιτιστικού ακτιβισμού με by VHPlab (Horacio González Diéguez) σε συνεργασία με το GPS Museum (Fred Adam and Verónica Perales). http://gpsmuseum.eu/cgeomap/index_eng/#cgeomap
Αναφορά: C1
Echoes. Το Echoes είναι μια πλατφόρμα για τη δημιουργία εμπειριών που βασίζονται στην τοποθεσία. Επί του παρόντος, κυρίως διευκολύνει δημιουργικούς χρήστες να δημιουργήσουν διαδραστικούς ακουστικούς περιπάτους. Η πλατφόρμα αποτελείται από μια a web app για uploading ήχους, εικόνες και κείμενο, για την οργάνωσή τους σε συλλογές, την κατανομή τους σε γεω-εντοπισμένες περιοχές (κύκλους ή πολύγωνα) και την ηλεκτρονική έκδοσή τους ώστε να είναι διαθέσιμα για download. Οι mobile apps μπορούν να φορτώσουν αυτό το περιεχόμενο και μετά να επιτρέπουν σε όλους την φόρτωση αυτού του περιεχομένου και να χρησιμοποιούν αυτές τις συλλογές ‘Echoes’, χρησιμοποιώντας την τρέχουσα τεχνολογία συναίσθησης τόπου των smartphones. Το περιεχόμενο μπαίνει σε λειτουργία με την εισαγωγή ενός ‘Echo’. www.echoes.xyz
Αναφορά: C2
Το SonicPlanet επιτρέπει τη δημιουργία ηχοτοπίων 3D σε οποιαδήποτε τοποθεσία. Η τοποθέτηση και το μοντάζ του ήχου γίνεται σε συσκευές iOS mobile με τη χρήση της GeoComposer app. Η GeoPlayer app «παίζει» τον ήχο, που έχει εντοπιστεί με gps ή με iBeacons. Μπορεί κανείς να περιηγηθεί/ περπατήσει πάνω σε ένα φυσικό χώρο ενισχυμένο από το ηχοτοπίο 3D, που περιέχει τα αντικείμενα εικονικού ήχου. Η αλληλεπίδραση του ακροατή με αυτή την τοποθεσία και τον προσανατολισμό του ως προς αυτά τα ακουστικά αντικείμενα παρουσιάζει το ηχοτοπίο 3D σε πραγματικό χρόνο. Οι χρήστες του GeoComposer μπορούν να μοιραστούν τις δημιουργίες τους με άλλους στο sonicPlanet GeoPlayer. Και οι δύο apps είναι ενσωματωμένες στο Google Street View, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να βιώσουν εικονικά τόσο το οπτικό περιβάλλον όσο και το ηχοτοπίο μαζί στην οθόνη. Το SonicPlanet είναι open access. www.sonicplanet.com
Αναφορά: C3
Προβολές με διαλέξεις :
VIDEO Flyways –Βιο-γεωμετρία/προοπτική ή σχετικά με τα φυσικά μονοπάτια όλων των έμβιων όντων, αλλά και με τη μήτρα όλου του ζωντανού υλικού, είναι μια νέα επιστημολογική τροπή που μας κάνει να κατανοήσουμε τον συνεχή συμπαντικό μετασχηματισμό που προκαλείται από τις δονήσεις. Ο ήχος και η μετάφρασή του σε σχήματα, ένα μορφοκλασματικό γραφικό της ζωής ή το αρχέγονο κείμενο της βιο-συμμετρίας είναι η θεμελιώδης πράξη δισταγμού μπρος στο χάος, του διασκορπισμού και της εκμηδένισης. Νέες τεχνολογίες είναι σήμερα το αποτέλεσμα μιας βιο-μετάφρασης σε ψηφιακούς και μηχανικούς τομείς της συμμετρίας αυτών των ζώντων διατάξεων. Επιστημολογικά κατατάσσεται στις Περιβαλλοντολογικές Ανθρωπιστικές Σπουδές και εξελίσσει μια βαθιά κατανόηση του ζωντανού τοπίου, προσπαθώντας να βρει μια εύλογη λύση για την διατήρηση της αρχικής βιο-δόνησης της φύσης ενάντια στη βαθιά τροποποίηση που το Ανθρώπινο είδος διαμόρφωσε σε αυτή την καινούρια εποχή του Ανθρώπου. Το έργο μας εστιάζει πάνω σε ένα πολύ ποιητικό και φιλοσοφικό μέρος αυτού του πολύπλοκου τοπίου της βιοσυμμετρίας: τη λιβελούλα, έναν επιβάτη μεταξύ της εποχής των δεινοσαύρων και της εποχής που οι ανθρώπινες δονήσεις καταδυναστεύουν την βιοποικιλότητα. Η καλλιτεχνική και οικολογική μας πρόταση είναι να συνδέσουμε τα αιθέρια μονοπάτια της λιβελούλας με τα ανθρώπινα, καταγράφοντας το τοπίο με ποιητικά βήματα πάνω στο περπάτημα (και τις αρχές της περιπατολογίας).
Αναφορά: D1
VIDEO Η επιστήμη του περπατήματος/ ερευνώντας την πρακτική της επιστήμης, μια καινούρια και πολύπλοκη ερμηνεία. Το βάδισμα, γίνεται κάτι περισσότερο από ένα αισθητικό και επιστημονικό εργαλείο στην προσέγγισή μας, γίνεται το προσόν των ανθρώπων να βελτιώνουν την συναίσθηση. Η τέχνη αλλάζει τη σημασία της σύγχρονης ανθρώπινης κινητικής, τόσο στο τοπίο όσο και στο αστικό περιβάλλον, και συνδεόμενη με την καθημερινή ζωή. Έτσι η περιπατολογία γίνεται ένα πολύ σύγχρονο θεωρητικό πλαίσιο αλλά συγχρόνως αντικατοπτρίζει ένα ανατολικότροπο τρόπο ύπαρξης. Η πρακτική του βαδίσματος όπως αυτή διερευνάται στα προτεινόμενα εργαστήρια, στοχεύει στην δημιουργία μιας γέφυρας μεταξύ της επιστήμης και του παραδοσιακού τρόπου σκέψης σε όλο τον κόσμο, προτείνοντας συγχρόνως μια επεξεργασία του θέματος μέσα από μια αισθητική και κοινωνική προσέγγιση των ιχνών, των σχημάτων, της κίνησης και των διαδρομών στο χώρο τόσο στο τοπίο όσο και στον αστικό περίγυρο.
Αναφορά: D2
VIDEO Χλωροφιλία / παρουσιάστηκε το 2004 από τον δημοσιογράφο Bob Hoss (Chlorophilia - Exploratorium): η φυσική και σεξουαλική έλξη που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αισθάνονται για τον φυτικό κόσμο, που οδηγεί στο χάιδεμα των δέντρων και σε ένα ακραίο ενδιαφέρον για την κηπουρική. Ο Hoss περιέγραψε την Χλωροφιλία σαν μια παθιασμένη δύναμη που οδηγεί τους ανθρώπους να αλλάξουν και να σέβονται γενικά. Μια συγκεχυμένη γραμμή μεταξύ πολιτισμού και φυσικού κόσμου σαν forum για τη διερεύνηση του πώς η αισθητική και η ηθική σχετίζονται. Ο όρος «Χλωροφιλία» έγινε κοινός παρονομαστής στη δουλειά των κηπουρών των (οικολογικών) συλλογικών φορέων κήπων, ερευνητών και καλλιτεχνών. Το καλλιτεχνικό έργο Chlorophilia κάνει έκκληση να σεβαστούμε το φυσικό κόσμο καθώς και να έχουμε μια διεθνική στάση, πέρα από την απομόνωση, σαν πολίτες του κόσμου, προς τη βιοποικιλότητα, μέσα στην οποία όλοι και όλα αλληλοσυνδέονται.
Αναφορά: D3
ΟΜΙΛΙΑ Διαβάζοντας τα φυτά/ μια ουμανιστική προσέγγιση των φυτών στον τομέα της συγκριτικής φιλολογίας και ιδιαιτέρως των Πολιτιστικών Σπουδών, αρχίζοντας από τις θεωρητικές αρχές της Συμφιλίωσης (Wilson, 1998) που προτείνει μια επιστημολογική συνένωση των επιστημών και των ανθρωπιστικών σπουδών. Τοποθετημένο εντός των Οικολογικών Ανθρωπιστικών Σπουδών και συσχετισμένο με τα φυτά στο έργο του Τhoreau, το εργαστήριο είναι εμπνευσμένο από τις αναδυόμενες Κριτικές Σπουδές Φυτών, που επικεντρώνονται κυρίως στον Αμερικανό συγγραφέα, από τους σκαπανείς στη φιλολογία και στη φιλοσοφία γνωστό για τις οικολογικές του απόψεις και εμπειρίες, δίνοντας έμφαση στον «διορατικό» χαρακτήρα του φιλολογικού του έργου στην ερμηνεία, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο συγγραφέας ανέπτυξε φανταστικά και επιστημονικά στοιχεία για μια βαθύτερη κατανόηση της συναίσθησης στον κόσμο των φυτών.
Αναφορά: D4.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΕΣ
← Επιστροφή