Εργαστήρια


NEKYIA


 

Σεμινάριο θεάτρου από τη Χρύσα Καψούλη (αρχιτεκτονική σώματος και λόγου) και τη Σίσσυ Παπαθανασίου (σκηνική αφήγηση: κειμενικές και παραστασιακές τεχνικές και φόρμες)

Από 16 - 24 Ιουλίου 2016

Δελφοί

 

Δίδακτρα: 80 ευρώ  

 

Σεμινάριο με βάση το κείμενο της Νέκυιας του Ομήρου και τα υλικά του Physical/Devised διοργανώνεται από τις Χρύσα Καψούλη, πάνω στην αρχιτεκτονική σώματος και λόγου, και Σίσσυ Παπαθανασίου πάνω στη σκηνική αφήγηση (κειμενικές και παραστασιακές τεχνικές και φόρμες)

Οι συμμετέχοντες θα βιώσουν σφαιρικά όλη τη διαδικασία της δημιουργίας μιας παράστασης που, στο τέλος του σεμιναρίου, θα παρουσιαστεί στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών.

Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει ασκήσεις πάνω σε κείμενα αναφοράς (και υλικό που θα προκύψει στη διαδικασία), και ομαδικές physical ασκήσεις (φωνής και σώματος) που στόχο έχουν την επινόηση προσωπικής υποκριτικής ταυτότητας και την κατάκτηση διακριτού καλλιτεχνικού ιδιώματος.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες: ηθοποιούς, δραματουργούς, θεατρολόγους, σκηνοθέτες, σε σπουδαστές και λάτρεις της θεατρικής τέχνης.

 

 

Ομήρου Οδύσεια, Ραψωδία λ : Νέκυια


Καθ' υπόδειξη της Κίρκης ο Οδυσσέας πηγαίνει στη χώρα των Κιμμερίων, όπου βασιλεύει το σκοτάδι. Ακολουθώντας τις οδηγίες της θεάς, καλεί τις ψυχές των νεκρών. Ο μάντης Τειρεσίας του αποκαλύπτει ότι ο Ποσειδώνας είναι οργισμένος μαζί του διότι τύφλωσε τον γιο του Πολύφημο, αλλά προλέγει ότι θα σωθεί τελικά, θα τιμωρήσει τους μνηστήρες και θα έχει ήσυχο τέλος σε βαθιά γεράματα. Επίσης προφητεύει και κάποιες άλλες περιπέτειες του Οδυσσέα, μετά τη μνηστηροφονία. Οι σύντροφοι που του απέμειναν θα σωθούν κι αυτοί, αν δεν πειράξουν τις αγελάδες του Ήλιου που θα βρουν στον δρόμο τους. Ύστερα εμφανίζεται η ψυχή της μητέρας του, που δεν ήξερε ότι πέθανε, η Αλκμήνη, η Ιοκάστη, η Φαίδρα και η Αριάδνη. Έρχονται μετά οι ψυχές των ανδρών. Ο Αγαμέμνων διεκτραγωδεί το οικτρό του τέλος κι ο Αχιλλέας του λέει ότι θα προτιμούσε να είναι δούλος του πιο φτωχού ανθρώπου, αλλά ζωντανός, παρά βασιλιάς στον Άδη. Εμφανίζονται επίσης οι ψυχές του Μίνωα, του Ταντάλου, του Σισύφου, του Ηρακλή και άλλων.

 


ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΕΣ


← Επιστροφή