Εργαστήρια


THE ORACLE PROJECT


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΗΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

19 - 21 Ιουλίου 2016

Δελφοί

 

Συντονισμός: Αναστασία Γεωργάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ

 

 

-------------------------

  

 

Tρίτη 19/7/2016

Αναστασία Γεωργάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ

 

Συνεργάτες από το Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής Τενχολογίας: Φώτης Μόσχος, Θάνος Νικολόπουλος, Κωνσταντίνος Σαΐβανίδης

 

Πρωϊνό Σεμινάριο: Ετεροτοπικά ηχοτοπία των Μαντείων (3 ώρες)

 

Το σεμινάριο στοχεύει στην προσέγγιση διαφόρων θεωριών περί ηχοτοπίων, αναφορικά με υπάρχοντα ιστορικά ηχοτοπία, ή στην παρουσίαση ήλεκτρο-ακουστικών μουσικών έργα βασισμένα στη θεωρία της Ετεροτοπίας (Μ. Φουκώ)

Στο θεωρητικό μέρος της παρουσίασης (3 ώρες) θα επικεντρωθούμε στη σύνδεση μεταξύ ακουστικής οικολογίας και βιο-μουσικολογίας, με τη θεωρία των ηχοτοπίων και της σύνθεσης. Θα παρουσιαστούν επίσης, έργα κάποιων φοιτητών, τα οποία έχουν υλοποιηθεί στο Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Αθηνών και θα εξεταστεί η συλλογή και ανάλυση διαφόρων κατηγοριών ήχων σε συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους. Τέλος, θα εστιάσουμε στη σύνδεση του τοπίου με το παρόν και το παρελθόν, μέσα από την ιστορία, την ποίηση και τη φιλοσοφία (Tέττιξ, Αηδών, Μέτων).

 

 

Aπογευματινό Εργαστήριο: Ηχο-περίπατος και αρχαιοακουστική (2 ώρες)

 

Από την Κασταλία Πηγή στο Κωρύκειον Άντρο: Αρχαίο-ακουστική, και συλλογή ήχων. Κατά τη διάρκεια αυτού του ήχο-περιπάτου, θα αφουγκραστούμε το μυθικό και ιστορικό ηχητικό τοπίο των Δελφών μέσω της συγκεκριμένης διαδρομής, θα συλλέξουμε ήχους και θα εστιάσουμε σε ειδικά ακουστικά φαινόμενα.

 

 

------------------------ 

 

 

Τετάρτη 20/7/2016

Dr. Frank Pecquet, Συνθέτης / Αναπληρωτής Καθηγητής, Visual Arts Department, Πανεπιστήμιο Σορβόννη Ι, Παρίσι, Γαλλία

 

Πρωϊνό Σεμινάριο - Σχεδιάζοντας ήχους (3 ώρες)

 

Μια ιστορική προοπτική. Έννοιες όπως: ηχητική επένδυση, ηχητική ταυτότητα ή σχεδιασμός ήχων, ή μουσική διασκευή, χαρτογράφηση ήχων και μουσική ατμόσφαιρα χαρακτηρίζουν την πραγματική διάσταση που η σημερινή μουσική μπορεί να συμπεριλαμβάνει, εξελίσσοντας τα διαφορετικά ύφη της: από τις ηχο-τέχνες στον παραγωγικό σχεδιασμό ήχων, μέχρι τους ηχο-περιπάτους και τα διαδραστικά πολυεμεσικά περιβάλλοντα.

 

 

Aπογευματινό Εργαστήριο - Από τον σχεδιασμό ήχων, στον σχεδιασμό μουσικής. The Oracle Project (2 ώρες)

 

Ο Δρ. Frank Pecquet θα συνεργαστεί με μια ομάδα φοιτητών προκειμένου να αναπτύξουν μέρος του Oracle Project. Σχεδιασμός, προσανατολισμένος σε γεγονότα και πιο συγκεκριμένα σε αντικείμενα, που μειώνουν τον ήχο κατά τη χρήση τους. Από τη μία πλευρά, μια ηχογράφηση επιτρέπει την ενίσχυση του ήχου και την άπειρη αναπαραγωγή του μέσω μηχανημάτων που αυξάνουν την προστιθέμενη αξία του. Από την άλλη πλευρά, η έννοια της αναπαραγωγής είναι συστατική των αντικειμένων σχεδιασμού, αντιπροσωπεύει την αντικειμενοποίηση του ήχου. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, το περιβάλλον επηρεάζει την ακουστική πραγματικότητα, συμβάλλοντας στη διαδικασία της δημιουργίας.

 

 

 -------------------------

 

 

 

Πέμπτη 21/7/2016

Dr Mark Bokowiec & Dr Julie Wilson-Bokowiec

Πρωϊνό Σεμινάριο – The Βodycoder© System (3 ώρες)

 

Ο Δρ Μark Bokowiec και η Δρ Julie Wilson-Bokowiec θα παρουσιάσουν τις διαδραστικές ηλεκτρο-ακουστικές μουσικές εφαρμογές τους με τη χρήση του συστήματος Bodycoder©

Ο Δρ Μark Bokowiec θα συζητήσει για τις τεχνικές και τη σύνθεση των μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση διαδραστικών συνθέσεων για εκτελεστή (performer) και το Σύστημα Bodycoder©, με ιδιαίτερη αναφορά στις επιλογές που γίνονται όσον αφορά στην καταγραφή των πληροφοριών που προέρχονται από τους αισθητήρες και το Kinaesonics: δηλαδή την κωδικοποίησή τους σε πραγματικό χρόνο και την καταγραφή του ήχου, την επεξεργασία και χωροθέτησή του ως χειρονομιακή έκφραση. Ο Μαρκ θα μιλήσει επίσης για την εξέλιξη των διαδραστικών πρακτικών του αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών.

 

H Δρ Julie Wilson-Bokowiec θα μιλήσει για τις ειδικές δεξιότητες του ερμηνευτή (performer): μουσικές, χειρονομιακές και αντιληπτικές, οι οποίες, ως μέρος της δουλειάς της, συνδέονται αλληλοεπιδραστικά, με το Σύστημα Bodycoder©.

Η Julie θα περιγράψει τη σχέση μεταξύ διαλόγου και αλληλεπίδρασης, το κύκλωμα διάδρασης, τις ψυχαναλυτικές και Κυβερνητικές (cybernetics) διαστάσεις του εγχειρήματος, όπως εκείνη το βλέπει, και θα συζητήσει για την κοινωνική και πολιτιστική σημασία των διαδραστικών πρακτικών, ως μέσο για την απόκτηση αυτογνωσίας μέσα στην κοινωνία.

 

 

Aπογευματινό Εργαστήριο: Δημιουργώντας εικονικές φωνές μέσω του Βodycoder© System (2 ώρες)

 

Ο στόχος είναι ένας αυτοσχεδιασμός με τη χρήση του συστήματος Bodycoder© που θα διερευνά το αστικό ηχητικό τοπίο, τα παραδοσιακά και αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα, την ελληνική γλώσσα, τόσο την αρχαία όσο και τη σύγχρονη (μέσα από μια σειρά κειμένων), προκειμένου να εξεταστεί δημιουργικά η ιδέα του διαλόγου, της αλληλεπίδρασης, της διαμεσολάβησης (μαντικής) και της κυβερνητικής (cyberrnetics).

Προσκαλούμε, επίσης, εικαστικούς καλλιτέχνες / μεταπτυχιακούς φοιτητές που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν επιτοπίως στοιχεία που θα προκύπτουν από το Σύστημα Bodycoder© ως πρώτες πληροφορίες για εικονοποίηση.

 


ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΕΣ


← Επιστροφή