13 - 23 Ιουλίου 2014
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ριζάρειο Ίδρυμα

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Το Ίδρυμα της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής (Ριζάρειο Ίδρυμα) ιδρύθηκε το 1841 από τους Αδελφούς Μάνθο και Γεώργιο Ριζάρη και αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα ενεργά Εθνικά Κληροδοτήματα της χώρας μας.
Οι ιδρυτές του κατάγονταν από το Μονοδένδρι, ξενιτεύτηκαν από τα παιδικά τους χρόνια στη Ρωσία, όπου δημιούργησαν κολοσσιαία περιουσία από εμπορικές επιχειρήσεις, την οποία και διέθεσαν εξ ολοκλήρου στο ελληνικό έθνος, μετά την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
Προηγουμένως στήριξαν ενεργά τη Φιλική Εταιρεία και τον αγώνα της ελληνικής επανάστασης με μεγάλα χρηματικά ποσά κατά την περίοδο 1814-1824. Ο Μάνθος Ριζάρης μάλιστα υπήρξε από τα πρώτα μέλη της Φιλικής Εταιρείας και ήταν γνωστός στους Φιλικούς με το συνθηματικό όνομα "Πρόθυμος".
Το 1837 ο Γεώργιος Ριζάρης εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και συνέταξε τη διαθήκη του, βάσει της οποίας πραγματοποιήθηκαν τα σχέδια των δύο αδελφών για την ίδρυση της ομώνυμης Εκκλησιαστικής Σχολής το 1841, η οποία, στην εποχή της, μαζί με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, τη Σχολή Ευελπίδων και το Αρσάκειο, αποτελούσαν τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας.
Σήμερα η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή λειτουργεί ως Εκκλησιαστικό Λύκειο (Α, Β & Γ τάξη) και διαθέτει αξιόλογο εκπαιδευτικό προσωπικό, με πολύ θετική συμβολή στην κατάρτιση των μαθητών. Οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η Σχολή, από το 1961 στεγάζεται σε σύγχρονες και άνετες εγκαταστάσεις στο Χαλάνδρι, όπου λειτουργεί και Οικοτροφείο. Στους σπουδαστές παρέχεται δωρεάν σίτιση, στέγαση, εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παρακολούθηση. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές κάθε χρόνο από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο στη γραμματεία των εκπαιδευτηρίων.

Επίσης, το Ριζάρειο Ίδρυμα λειτουργεί στο Μονοδένδρι: τη Ριζάρειο Χειροτεχνική Σχολή, το Πωλητήριο-Εκθετήριο, το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο, το Ριζάρειο Συνεδριακό Κέντρο, το υπαίθριο θέατρο “Άγγελος Κίτσος” και το Ριζάρειο Οικοτροφείο.

www.rizarios.gr


← Πίσω