Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
Εκδηλώσεις

"FOUNDED THREADS"
ΔΡΑΣΕΙΣ
Έναρξη: 17-07-2017 - Λήξη: 23-07-2017



FOUNDEN THREADS

της Αλεξάνδρας Πάμπουκα, Κύπρος

 

17-23 Ιουλίου 2017

Άμφισσα

 

Ανατρέχοντας ιστορικά, ο άνθρωπος μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια συνεχώς μετακινούμενη ύπαρξη πάνω στη γη ώστε να μπορέσει να επιβιώσει ή και να εξελιχθεί. Μαζί του φέρει μνήμες, παραδόσεις, ήθη και έθιμα του τόπου του. Το σπίτι ως εστία αποκτά μια ουτοπική σημασία, γίνεται άυλο. Ο τόπος είναι ο άνθρωπος. Όλα μεταβάλλονται στον ρυθμό της κυριαρχίας, της αφομοίωσης και της σύναψης καινούριων σχέσεων.

Το πλέξιμο είναι μια αρχαία παραδοσιακή τεχνική. Υπάρχουν διάφορα μοτίβα-είδη που καταδεικνύουν την προέλευση εργόχειρων από συγκεκριμένους τόπους. Σε μια μεταβαλλόμενη εποχή δεν ακολουθούνται τα παραδοσιακά μοτίβα αλλά με τα νήματα που ήδη υπάρχουν ο καθένας ‘πλέκει’ τη δικιά του ιστορία, στα μέτρα του, βασισμένος στις τεχνικές που του παρέδωσαν.

Με βάση το πλέξιμο δημιούργησα το έργο "Founden threads", αποδίδοντας το πώς αντιλαμβάνομαι τις ροές της φύσης, του κόσμου. Από μια χορδή μπορεί να δομηθεί ολόκληρο σύστημα και να μεταποιείται.

Για το στήσιμο χρησιμοποιώ κλαδιά / φυσικά υλικά από την περιοχή όπου εκτίθεται το έργο. Είναι δυνατό να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε χώρο κουλουριασμένο, τεντωμένο, να μπει σε μια βαλίτσα κοκ. Μπορεί να μεταβάλλεται συνεχώς (όπως και η ανθρωπότητα).

Εκτός από μια εγκατάσταση, το έργο θα μπορούσε να γίνει performance, πλέκοντας και μορφοποιώντας το, ζωντανά την ώρα της έκθεσής του, καλώντας το κοινό να πλέξει κάποιο κομμάτι. Αυτόματα το έργο από ατομικό γίνεται συλλογικό.

 

Εμπνευσμένη από το αστικό και φυσικό περιβάλλον και την ιστορία της Άμφισσας, η Αλεξάνδρα δημιουργεί μια εγκατάσταση με βάση τεχνικές πλεξίματος. Η εγκατάσταση θα αποτελέσει μια διαδραστική διαδικασία με τους κατοίκους της περιοχής, ζητώντας τους να προσθέσουν το δικό τους πλεκτό κομμάτι στο έργο "Founden threads".

 



← Επιστροφή