Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
Εκδηλώσεις

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΔΡΑΣΕΙΣ
Έναρξη: 20-07-2017



Γνωριμία με το περιβάλλον (εργαστήριο - χαλαρός περίπατος)

από την Geeta Roopnarine (Trinidad/GR)

 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γνωρίσουμε τα πράγματα. Για παράδειγμα, μπορούμε μέσω εμπειρικών μεθόδων όπως η επιστήμη, όπου η γνώση των γεγονότων μπορεί να επαληθευτεί. Γνωρίζουμε κι άλλα πράγματα μέσω του καθαρού λόγου, όπου τα συμπεράσματα μπορούν να βασιστούν στην αιτία και το αποτέλεσμα. Ένας τρίτος τρόπος γνώσης είναι η διαίσθηση, όπου η γνώση αποκτάται μέσω της ενδοσκόπησης και της προσεκτικής συνειδητοποίησης. Η λέξη διαίσθηση προέρχεται από το λατινικό ρήμα ‘intueri’ που μεταφράζεται ως ‘λαμβάνω υπόψη’ ή από τα πρόσφατα μεσοαγγλικά η λέξη intuit ‘να αναλογιστεί’. Ο Πλάτωνας στη συζήτησή του με τον Μένωνα και τον Φαίδωνα περιγράφει τη διαίσθηση ως μία προϋπάρχουσα γνώμη που κατοικεί στην ‘ψυχή της αιωνιότητας’ κι ένα φαινόμενο από το οποίο γεννιέται η συνείδηση της προϋπάρχουσας γνώσης (Wikipedia).

 

Αυτό το εργαστήριο είναι εμπνευσμένο από την Πυθία και το μαντείο των Δελφών. Στους αρχαίους Δελφούς οι βασιλείς αλλά και οι απλοί άνθρωποι πήγαιναν στην Πυθία, την ιέρεια, για την καθοδήγηση και την επίλυση των προβλημάτων τους. Δίνονται πολλές επιστημονικές εξηγήσεις για τις προφορικές δυνάμεις της Πυθίας, όπως οι καπνοί και οι ατμοί. Ωστόσο, κάποιοι αναρωτιούνται αν μια εξήγηση μπορεί να είναι ένας διαφορετικός τρόπος γνώσης, μια ενισχυμένη διαίσθηση. Αυτό το εργαστήριο υποδεικνύει ότι κάποιος μπορεί να είναι η δική του «Πυθία» (πηγή γνώσης) με τις απλές πράξεις της παρατήρησης, της αίσθησης, της καταγραφής και της παρεμβολής των πληροφοριών προς ουσιαστικούς διαλόγους. Θα λειτουργήσει με αφηγήσεις που προέρχονται από μια αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, είτε με έναν τρόπο προσεκτικής παρατήρησης ή με την δημιουργική εμπλοκή. Θα εργαστούμε για την πρόσβαση σε «προϋπάρχουσες γνώσεις που βρίσκονται στον εσωτερικό εαυτό μας.»

Ξεκινάμε το εργαστήριο με μια «ενδοσκόπηση» του εαυτού μας. Κάνουμε ερωτήσεις και μετά έναν όμορφο περίπατο. Το περπάτημα στη φύση έχει ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα, που βοηθά την πρόσβαση στις διαισθήσεις μας. Οι συγγραφείς και οι καλλιτέχνες έχουν χρησιμοποιήσει εδώ και πολύ καιρό έναν ήσυχο περίπατο, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ομάδες γνώσεων που είναι δύσκολο να αποκτηθούν στη ρουτίνα της καθημερινής ζωής.

Περπατάμε σε μια κατάσταση προσεκτικής «παρατήρησης». Δίνουμε προσοχή στο λύγισμα ενός κλαδιού, στο σχήμα ενός φύλλου, στο χρώμα του πράσινου καθώς αλλάζει προς το κίτρινο στο φως ή το μπλε στη σκιά.

Αργότερα χρησιμοποιούμε γραφή για να περιγράψουμε, να παρακολουθήσουμε και να αποκτήσουμε διορατικότητα και πληροφορίες. Συζητάμε και δίνουμε σχόλια σχετικά με την εμπειρία, τα συναισθήματα και τις γνώσεις μας.  

 

Το εργαστήριο θα διαρκέσει περίπου μιάμιση ώρα. Φέρτε ένα μικρό σημειωματάριο και μολύβι και μια φωτογραφική μηχανή ή τηλέφωνο για την λήψη φωτογραφιών.

 


Πρόσωπα:


← Επιστροφή