Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
Πρόσωπα

Warning: Undefined variable $workshops_list in /home/animart/public_html/scripts/functions.php on line 686


Παναγιώτης Ράππας Animator

Βιογραφικό:

 

Ο Παναγιώτης Ράππας (γεννημένος στις 29 Σεπτεμβρίου 1960) είναι ένας animator, storyboardartist, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών κυρίως Animationκαι ζωγράφος. Έχει εργαστεί για όλα σχεδόν τα μεγάλα στούντιο παραγωγής του Hollywoodαλλά και για πολλές Ευρωπαϊκές συμπαραγωγές 2Dκαι 3DAnimation. Ο βασικός κορμός του έργου του αφορά τα παιδιά και ιδιαίτερα την προσαρμογή παιδικής λογοτεχνίας σε ταινίες κινουμένων σχεδίων. Το έργο του έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Έχοντας μεγάλη εμπειρία σε θέματα οργάνωσης της παραγωγής ταινιών Animationσυχνά αναλαμβάνει τον ρόλο ειδικού συμβούλου για αντίστοιχες παραγωγές, ενώ κατά καιρούς διδάσκει μέσα από εντατικά σεμινάρια την τέχνη του Animationσε Σχολές Καλών Τεχνών και Κολέγια. Έχει επίσης εργαστεί για το θέατρο, ένα από τα μεγάλα ενδιαφέροντα του δίπλα στη ζωγραφική και έχει εικονογραφήσει βιβλία για παιδιά . Είναι ισόβιο μέλος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών του Κινηματογράφου των ΗΠΑ (A.M.P.A.S.)

 

Ζωή και Καριέρα

Ο Π. Ράππας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ύδρα ένα Ελληνικό νησί που έχουν επιλέξει πολλοί καλλιτέχνες σαν τόπο διαμονής και δημιουργίας. Σε νεαρή ηλικία άρχισε να παίρνει μαθήματα ζωγραφικής δίπλα στον Μάριο Λοϊζίδη που ζούσε και εργαζόταν τότε στο νησί, έχοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία να συμβουλεύεται και να συνομιλεί πάνω σε θέματα που αφορούν τις εικαστικές τέχνες με πολλούς καλλιτέχνες, μέλη της διεθνούς παροικίας καλλιτεχνών που ζούσαν την Ύδρα. Εδώ θα έρθει για πρώτη φορά σε επαφή και με τον κινηματογράφο σε θεωρητικό επίπεδο, αφού στην μικρή κοινωνία καλλιτεχνών του νησιού ανήκουν και άνθρωποι του κινηματογράφου και ιδιαίτερα μέλη του κινήματος του Νέου Γερμανικού Σινεμά.

Μετά την ολοκλήρωση της μέσης εκπαίδευσης στην Ύδρα συνεχίζει τις σπουδές του στην Γερμανία σπουδάζοντας χαρακτική δίπλα στον Felix Jomü και Animation δίπλα στους Wolfgang Urchs, έναν από τους κινηματογραφιστές που υπέγραψαν το Μανιφέστο του Όμπερχαουζεν (Oberhausener Manifest 1962) και τον Hal Clay πρώην συνεργάτη των στούντιο Ντίσνεϋ στην Καλιφόρνια. Θα συμμετάσχει σε δύο ταινίες μεγάλου μήκους για τον κινηματογράφο στο Βερολίνο και το Μόναχο πριν, τέλος της δεκαετίας του 80, κληθεί να είναι ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που θα επανδρώσουν το στούντιο που η Amblin του Σπήλμπεργκ και η Universal ετοίμαζαν από κοινού στο Λονδίνο και που η εξέλιξη του θα είναι η σημερινή DreamWorks. Συμμετέχει σε όλες τις ταινίες που ετοιμάζει το στούντιο. Μέσα της δεκαετίας του 90 συν ιδρύει στο Λονδίνο το στούντιο Stardust Pictures και σαν δημιουργικός  Παραγωγός του στούντιο θα αναλάβει την εκτέλεση τμημάτων της παραγωγής  πολλών ταινιών για μεγάλα στούντιο του Hollywood όπως η Warner Bros, Paramount, Nickelodeon, DreamWorks αλλά και ευρωπαϊκών όπως Trick Company και Munich Animation. Σε διπλό ρόλο Παραγωγού και Layout Artist/Animator θα επιβλέψει την παραγωγή μέρους της ταινίας “1001 Nights” για την Φιλαρμονική του Los Angeles πάνω στη ζωγραφική του Yoshitaka Amano σε σκηνοθεσία Mike Smith.

Το 1998 θα μετακινηθεί στο Los Angeles για να συμμετάσχει στις παραγωγές των Paramount, Nickelodeon και Klasky-Csupo “Rugrats the Movie” και “ Rugrats in Paris“ σαν Layout Supervisor και Sequence Director. Εδώ, συν ιδρύει την εταιρεία Παραγωγής Time Lapse Pictures με έδρα το Los Angeles και την Αθήνα.

Το 2001 επιστρέφει στην Ελλάδα όπου συνεχίζει να δουλεύει για διάφορα στούντιο του Hollywood και της Ευρώπης συμμετέχοντας σε παραγωγές τους όπως, Paramount, Nickelodeon, Klasky-Csupo, Columbia, Filmax, Munich Animation. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα γλυπτικής με δάσκαλο τον Νίκο Τρανό.

Στην Αθήνα θα ξεκινήσει να συνεργάζεται με τον καθηγητή Εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και γνωστό συγγραφέα Παιδικής Λογοτεχνίας Ευγένιο Τριβιζά. Μια συνεργασία ιδιαίτερα γόνιμη και δημιουργική που θα οδηγήσει στην παραγωγή δυο ταινιών Animation Christmas TV Specials σε συμπαραγωγή με την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (ΕΡΤ). «Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι» / Παναγιώτης Ράππας και Άγγελος Ρούβας, 2007 και «Ένα δέντρο μια Φορά» / Παναγιώτης Ράππας 2009, που θα παιχτούν σε πολλά διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο και θα έχουν μια πολύ θερμή υποδοχή από κριτικούς και κοινό. Η ταινία «Ένα δέντρο μια Φορά» θα ψηφιστεί σαν η καλύτερη ταινία animation για την τηλεόραση από την EBU (European Broadcasting Union) και η δεύτερη καλύτερη παραγωγή για παιδιά και εφήβους για το 2009. Την Μουσική της ταινίας υπογράφει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Η συνεργασία τους θα συνεχιστεί με την ταινία «Η Πηγή της Νιότης» μια ταινία βασισμένη στο διήγημα του Λευκάδιου Χερν – Yakumo Koizoumi  και θα κάνει πρεμιέρα το 2011 στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, σε μια βραδιά αφιερωμένη στο μεγάλο Ιάπωνα συγγραφέα που γεννήθηκε στην Ελλάδα από Ιρλανδό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα με αναγνώσεις του έργου του και έκθεση των βιβλίων του από την συλλογή του Τάκη Ευσταθίου. Η ταινία και η βραδιά θα γίνει η αφορμή για να αρχίσει να γίνεται γνωστός ο συγγραφέας και στη χώρα που γεννήθηκε. 

Το 2015 αρχίζει ακόμη μια συνεργασία με την Ever After Tales μια εταιρία με έδρα το Los Angeles που δημιουργεί ηλεκτρονικά βιβλία εφαρμογές για παιδιά βασισμένα σε παιδική λογοτεχνία με κινούμενα σχέδια. Αναλαμβάνει τον ρόλο του Art Director και Animator των εφαρμογών της εταιρίας. Το βιβλίο «Το κοτσάνι του πετροκέρασου και η μικρή Έμιλυ» που σχεδιάζει πάνω σε ένα παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά θα αποσπάσει το σημαντικό βραβείο Kidscreen Award για το καλύτερο ηλεκτρονικό βιβλίο της χρονιάς στις ΗΠΑ.

Τα Special Effects και ο ψηφιακός κινηματογράφος είναι επίσης ένα σημαντικό κομμάτι της δημιουργικής του παραγωγής και όντας ένας πολύ έμπειρος Vfx Animator έχει συχνά αναλάβει την διεύθυνση αυτού του τόσο σημαντικού τομέα για ταινίες 3D Αnimation και Live Action.  

Έχει ένα έντονο ενδιαφέρον για όλες τις μορφές κινηματογράφου τον οποίο θεωρεί την κατ’ εξοχήν αφηγηματική τέχνη που μπορεί να αγγίξει το παλιό όνειρο των ανθρώπων της τέχνης να φτάσουν σε έργα  που περιέχουν όλες τις μορφές τέχνης μαζί. Στην παραγωγή δηλαδή ενός  πραγματικού Gesamtkunstwerk.

 

Φιλμ κατά παραγγελία

Ένα σημαντικό κομμάτι της δημιουργίας του Παναγιώτη Ράππα αφορά ταινίες με ανάθεση, κυρίως από κοινωφελείς οργανισμούς  και αφορούν σύγχρονα κοινωνικά και επιστημονικά θέματα. Η έρευνα γύρω από ένα θέμα, η χρήση της κινηματογραφικής φόρμας που καλείται να αναδείξει ένα πρόβλημα και την προτεινόμενη λύση του με οικονομία στο λόγο και ευκρίνεια στην εικόνα είναι ασκήσεις ύφους με στόχο ανάλογα κάθε φορά το ευρύ ή το πολύ ειδικό κοινό. Σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες συνεργάτες των οργανισμών ολοκληρώνει το σενάριο και στη συνέχεια δημιουργεί ταινίες επιλέγοντας κάθε φορά την τεχνική και το ύφος που θα υπηρετήσει καλύτερα το στόχο τους. 

Έχει δημιουργήσει ταινίες μεταξύ άλλων για θέματα όπως ο Αυτισμός και η έγκαιρη διάγνωση του, Η προώθηση του παιδικού Θηλασμού, Η ενδοοικογενειακή Βία, Η προστασία των Πνευματικών δικαιωμάτων.  

Έχει επίσης σχεδιάσει και σκηνοθετήσει επίσης δεκάδες διαφημιστικά σποτ.  

 

Προσωπική ζωή

Ο Παναγιώτης Ράππας περνά τον χρόνο του κυρίως ανάμεσα στην Ύδρα και την Αθήνα και το Μόναχο. Από το γάμο του με την ηθοποιό και εκπαιδευτικό Ματίνα Ντούσκου έχει ένα γιο.

 

Βραβεία

 

ΜΙΚΡΗ ΕΜΙΛΥ / Little Emily / ΗΠΑ 2016 

Kidscreen Awards 2016: Best preschool e-book of the Year

 

Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ / The Fountain of Youth / Ελλάδα 2011

7th Athens AnimFest 2012 / Ελλάδα: Καλύτερο Animation

14th Patras International Film Festival 2012 / Ελλάδα: Καλύτερο Animation

35th International Short Film Festival in Drama / Ελλάδα: Special mention

Rozafa Anifest Award 2012, Shkoder / Αλβανία: Special Prize

 

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ / The Boy and The Tree / Ελλάδα 2009

4th Athens AnimFest 2009 / Ελλάδα: Best Animation

Voted by the EUROPEAN BROADCASTERS UNION (EBU) / Γενεύη: Second Best TV Production in Europe for Children and Juniors 2009

12th Patras International Film Festival 2009 / Ελλάδα: Best Animation

4th Documentary Film festival of Chalkis / Ελλάδα: Special Jury Award 

 

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΑΚΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΓΓΙΞΕΙ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ / The Little Mouse who Wanted to Touch a Star / Ελλάδα 2007

Martha’s Vineyard / ΗΠΑ: Best in fest

Cyprus International Film Festival / Κύπρος: Best Animation

London Greek Film Festival / Ηνωμένο Βασίλειο: Best Animation

Athens AnimFest 2008 / Ελλάδα: Special Prize of the Jury  

Patras International Film Festival / Ελλάδα: Best Animation

 

Φιλμογραφία

Frankenstein REC (2019) Post Production and Vfx Supervisor (Live action)

Pete the Cat (2017) Animator

Dragon Rider (2017) 3D Layout Artist

Love, Love, Love (2016) Post Production and Vfx Supervisor (Live action)

Little Emily (2015) (animated app) Art Director/Animator (awarded)

Tale of Sasquatch (2015) (animated app) Art Director/Animator

The Amazing Popcorn (2014) (animated app) Art Director/Animator

Family Guy (2011) (TV Series) Animator

The Fountain of Youth aka “I Pigi tis Niotis”(2011) Director / Producer (awarded short)

The Boy and the Tree (2009) Director / Producer (awarded short)

The meaning of Life (2009) Producer

The Little Mouse who Wanted to Touch a Star (2007) Director / Producer

Jester Till (2003) Studio Producer (Time Lapse Pictures)

Rugrats go Wild (2003) Storyboard Artist / Layout Supervisor / Studio Producer

El Sid: The Legend (2003) Studio Producer (Time Lapse Pictures)

Eight Crazy Nights (2002) Studio Producer (Time Lapse Pictures)

Rugrats in Paris: The Movie (2000) Sequence Director / Layout Supervisor

The Periwig-Maker (1999) Mural painter/Leica editor (Oscar nominated short)

Käpt’n Blaubär-Der Film (1999) Storyboard Artist

Pippi Longstocking (1998) Layout Artist

The Rugrats Movie (1998) Layout Supervisor/Storyboard Artist

Fern Gully 2: The Magical Rescue 1998 Storyboard Artist/Layout Artist

1001 Nights (1998) Producer / layout Artist/Animator (awarded short)

Die furchtlosen Vier (1997) Animator

Kleines Arschloch (1997) Animator / Studio Producer (Stardust Pictures)

Space Jam (1996) Animator / Vfx Animator

Pinocchio (1995) (CD-ROM game) Animator

All Dogs Go to Heaven 2 (1996) Animator / Layout Artist

Felidae (1994) Animator

Asterix Conquers America (1994) Layout Artist

We're Back! A Dinosaur's Story (1993) Layout Artist

An American Tale: Fievel Goes West (1991) Layout Artist

The Magic Voyage (1992) Character Animator - Vfx Animator

Stowaways on the Ark (1988) Head of assistant animators           

 

Σύνδεσμοι

WEB: http://www.rappaspanagiotis.com

IMDb: http://www.imdb.com/name/nm1110632/

YouTube: https://www.youtube.com/user/RAPPASfilms

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/panagiotis-rappas-4b020723/?ppe=1

Behance: https://www.behance.net/rappaspanagiotis

Ever After Tales: http://everaftertales.com/authors/panagiotis-rappas/

Greek Animation: http://www.greekanimation.com/companies/rappas-panagiotis/

Facebook: https://www.facebook.com/panagiotis.rappas

 

Αναφορές

Flix: http://flix.gr/articles/festibal-dramas-2012-h-phgh-ths-nioths-toy-panagio.html

Lifo: http://www.lifo.gr/team/u46465/56108

ABL: http://abl.gr/directors/panayiotis-rappas/ 

Culturenow: http://www.culturenow.gr/otan-o-orfeas-dhmioyrgoyse-toy-panagiwth-rappa/

Tovima: http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=416696

CNN GR: http://www.cnn.gr/style/politismos/story/14319/to-elliniko-kinoymeno-sxedio-exei-ti-diki-toy-kalosynati-istoria

Zippyframes: http://zippyframes.com/index.php/interviews/what-about-the-oscars-panagiotis-rappas-talks-to-zippy-frames

OPI: http://www.opi.gr/index.php/en/current-affairs/news/9005-05-10-2016-orpheus-creating

Griechische Kulturstiftung: http://hfc-worldwide.org/berlin/tag/panagiotis-rappas/

Popaganda: http://popaganda.gr/apo-tin-idra-os-los-antzeles-mia-anthismeni-fragkosikia-stin-kardia/  

 

http://panagiotisrappas.blogspot.com

 


Εργαστήρια:

← Επιστροφή