Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
Πρόσωπα


Γιώτα Βέη Τραγουδίστρια

Βιογραφικό:

 

Γεννήθηκε στο Πλατύστομο της Λαμίας. Ζει στην Αθήνα από τα δεκαεπτά της χρόνια. Στο δημοτικό τραγούδι μυήθηκε από τη γιαγιά της. Στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι τη δημόσια εμφάνιση της έβρισκε και μάθαινε δημοτικά τραγούδια από ολόκληρη την Ελλάδα. Μερικά απ’ αυτά, σπάνια και ανέκδοτα, της τα εμπιστεύτηκαν λαογράφοι και εθνομουσικολόγοι. Αυτό το θησαυρό (γύρω στα 600 τραγούδια) που η εξασκημένη μνήμη της και η έμφυτη τεχνική της τη βοήθησε ν’ αποκτήσει, η Γιώτα Βέη τον κράτησε μ’ επιμονή μακριά από την εύκολη εμπορικότητα.

Έτσι η συνεργασία της με το Γ’ Πρόγραμμα (1978) ήρθε στη στιγμή της ωριμότητας της και της έδωσε σε πανελλήνια κλίμακα την αναγνώριση που της άξιζε. Από τη στιγμή εκείνη επιβραβεύεται το ταλέντο και η αυθεντικότητα της παντού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Συναυλίες στη Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Ολλανδία, Τουρκία, Γερμανία.

Συμμετοχή σε διεθνούς φήμης φεστιβάλ και σε ξεχωριστές μουσικές εκδηλώσεις της Ευρώπης όπως τα κονσέρτα “Promenos” της Ολλανδικής ραδιοφωνίας σε απ’ ευθείας μετάδοση στο Ευρωπαϊκό δίκτυο (1979-80), το εθνομουσικολογικό φεστιβάλ της Φλωρεντίας “Musica Dei Popoli” (1980), το φεστιβάλ “Rencontres Musicales Mediteranees” στη Νότιο Γαλλία (1981). Οι κριτικές είναι ενθουσιώδεις με κορυφαία διάκριση το πρώτο βραβείο που απέσπασε μαζί με την ελληνική ομάδα το 1979 στο 30ό παγκόσμιο συνέδριο της Ομοσπονδίας “Jenuesses Musicales”, στο Ζάγκρεμπ ανάμεσα σε 36 χώρες.

Η φωνή, η ευαισθησία και η αυθεντικότητα της Γιώτας Βέη είναι παρήγορο σημάδι πως στην Ελλάδα και σήμερα ακόμη γεννιούνται καλλιτέχνες αυτοδίδακτοι, ικανοί ν’ αποθησαυρίσουν και να κρατήσουν ζωντανά μέσα τους τα τραγούδια της προφορικής μας παράδοσης.
Κι αυτούς τους καλλιτέχνες τους χρειαζόμαστε στους σημερινούς καιρούς της αισθητικής σύγχυσης.

Ελένη Καραϊνδρου

Συνθέτης-Εθνομουσικολόγος



← Επιστροφή